Ett handslag och en muntlig överenskommelse borde räcka.
Men verkligheten ser ofta inte ut så. Det har Sanja Wihk, fått erfara. Precis som många av sina kompisar sökte hon flera sommarjobb. Hon gick till arbetsförmedlingen, svarade på platsannonser och skickade med sitt cv.
– Efter några veckor ringde en kvinna och sa att jag hade fått ett jobb, som godisförsäljare. Hon sa även att hon behövde mer folk, så jag och en kompis träffade henne för att prata lön och arbetstider.
Sanja och arbetsgivaren bestämde att Sanja skulle jobba under juli – men exakt när och hur länge, skulle arbetsgivaren höra av sig om.
Sen blev det tyst.
Behövde inte längre personal
– Jag ringde flera gånger och pratade in meddelanden på hennes svarare men hon hörde aldrig av sig. Till slut blev det juli och då svarade hon äntligen, men sa bara att hon inte längre hade behov av oss.
Sanja som planerat för en sommar med jobb, känner sig besviken och har behövt låna pengar till ett läger i Tyskland som hon ska åka på i augusti.
– Man får ju inget studiebidrag under sommaren, så jag är verkligen helt pank nu. Det känns inte kul alls.
”Tyvärr vanligt”
I efterhand har hon pratat med flera kompisar som har liknande erfarenheter.
Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO, är inte förvånad.
– Det är tyvärr vanligt att tonåringar blir lurade, säger hon.
– Vi får många samtal varje sommar från ungdomar som blivit lurade, ofta handlar det om just muntliga löften som inte hålls. Det är inte heller ovanligt att ungdomar blir hemskickade utan lön för att det regnar eller inte finns något att göra, så kallade solskensanställningar.
Hur omfattande är problemet?
– Det är omöjligt att säga. Men det är vanligt.
Vad ska tonåringar som söker sommarjobb tänka på för att inte bli lurade?
– Det viktigaste är att se till att man får ett anställningsbevis. Sedan är det också bra att ringa facket och höra om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.